Alimente bogate in antioxidanti pentru batrani
Din alimentatia oricarei persoane nu trebuie sa lipseasca zilnic fructele si legmule, deoarece acestea sunt bogate in antioxidanti, atat de necesare pentru protejarea sanatatii intregului corp. De aceea, in randurile ce urmeaza prezentam cele mai importante alimente cu un ridicat nivel de antioxidanti.
Rosia – este recunoscuta ca fiind leguma cu cel mai mare numar de antioxidanti care se regasesc in aceasta. Rosia contine in primul rand o cantitate mare de licopen, dar nu duce lipsa nici de vitaminele A si C. Astfel ca pielea unei persoane batrane se va mentine ferma chiar daca anii au trecut. In plus, rosiile contin si beta-caroten, un compus care este necesar pentru a preveni aparitia cancerului, dar si diabetul si ateroscleroza.
Ceapa – se poate consuma prin punerea acesteia in preparate, dar pentru a nu i se lua din proprietatile sale, se recomanda utilizarea ei in salate. Ceapa este bogata in vitaminele C si E, astfel ca ajuta la mentinerea si regenerarea pielii in caz de escara si nu numai. In plus, prin minerarele de care dispune, precum potasiu, fier, calciu si fosfor, ceapa este un aliment ce poate preveni in primul rand procesul de imbatranire, chiar si cancerul.
Nucile – au o cantitate mare de antioxidanti precum vitamina E. Nucile se consuma pentru a preveni in primul rand bolile cardio-vasculare, iar datorita vitaminei E sunt foarte folositoare in ceea ce priveste mentinerea sanatatii pielii, protejand-o de razele ultraviolete, principalele cauze ale aparitiei radicalilor liberi.
Afinele – sunt recunoscute ca fiind fructele cu cel mai mare numar de antioxidanti necesari corpului uman. Afinele, spre exemplu, contin de trei ori mai multi antioxidanti decat ceaiul verde si vinul ros, si de doua ori mai mult decat orice leguma sau fruct. Datorita acestui mare numar de vitamine, afinele previn aparitia cancerului, infectiilor de orice fel, si amelioreaza afectiunile de memorie, in special in cazul batranilor. Fiind foarte bogate in antioxidanti, nu trebuie sa se exagereze in consumul lor. O mana de afine consumata zilnic este mai mult decat necesar.
Broccoli – este cunoscut ca fiind planta cu cele mai multe proprietati antiimbatranire, fiind si aceasta foarte bogata in antioxidanti. Un antioxidant mai putin cunoscut, dar de care corpul unui batran are nevoie este sulforafan. Acesta are un efect puternic de detoxifiere a enzimelor, precum si de prevenire a mai multor forme de cancer. De asemenea, broccoli este bogat in vitamina C, ajutand la prevenirea bolilor de piele. Contine si beta-caroten, luteina si glutation, antioxidanti necesari pentru a impiedica extienderea sau prevenirea cancerului. De asemenea, broccoli este o planta cu importante surse de crom, subtanta necesara batranilor care au diabet, regland astfel cantitatea de insulina solicitata de corp.
Varza – bogata si aceasta in antioxidanti, este o leguma necesara persoanelor in varsta, protejandu-i pe acestia impotriva apartiei multiplelor forme de cancer. Batranii trebuie sa manance salata de varza cel putin o data pe saptamana, astfel, se elimina foarte mult din riscul de aparitie a cancerului la colon sau a cancerului la stomac. Pentru a avea efectul dorit si pentru a nu i se pierde din proprietati, varza se mananca doar cruda, de preferat, sub forma de salata.
{jumi [*3]}
Morcovii – au proprietati recunoscute impotriva bolilor batranilor. Consumat zilnic, morcovul reduce pericolul de afectiuni cardio-vasculare, precum si riscul de aparitie a cancerului la plamani. In plus, contin beta-caroten, astfel ca prin consumul de morcov se va proteja ochiul de bolile specifice batranetii. Se mai recomanda si sucul de morcovi.
Portocala – se recomanda pentru faptul ca e bogata in antioxidanti, dar in special pentru vitamina C. Ajuta la mentinerea unui strat de piele sanatos, dar si pentru reducerea aparitiei cancerului.
Aceste alimente sunt recomandate batranilor, astfel ca, nu trebuie sa treaca zi fara ca intr-un camin de batrani sa nu fie servite la masa fructe si legume.