Escara, boala de piele – cauze si tratament
Escara este o leziune la nivelul pielii care apare la persoanele ce pun presiune constanta asupra unei parti a organismului. Aceasta presiune se exercitata de obicei la persoanele imobilizate la pat, iar acestea sunt de cele mai multe ori persoane batrane. Presiunea acumulata in unele zone duce la aparitia acestor rani de piele denumite escare sau ulcere de decubit.
Prin presiunea depusa in anumite locuri ale corpului, circulatia sangelui este ingreunata, astfel ca celulele mor, pielea se imbolnaveste si apare escara. Printre cauzele care ajuta la aparitia acestui tip de boala de piele, pe langa presiunea constanta asupra unei parti din corp, se mai regasesc si frecarea pielii in zona respectiva, tratamentele cu medicamente puternice precum chimioterapia sau steroizi, deshidratarea, dar si datorita transpiratiei continue.
Pentru prevenirea acestei boli de piele este nevoie in primul rand de achzitionarea unei saltele antiescara speciala. Aceasta saltea fiind una moale, nu opune rezistenta mare asupra corpului celui imobilizat, impiedicand astfel aparitia escarei. De asemenea, daca se simte un oarecare disconfort datorita saltelei antiescara, se pot folosi in zonele predispuse imbolnavirii si perne speciale care sa impiedice aparitia bolii de piele.
Totusi, pentru a fi in siguranta, este recomandata schimbarea de pozitie a pacientului de cateva ori pe zi. Desi salteaua nu opune rezistenta, totusi circulatia sangelui in anumite zone tot este ingreunata, incat exista pericolul aparitiei ulcerului de decubit.
Totodata, se recomanda schimbarea lenjeriei pacientului ori de cate ori acesta transpira, deoarece umiditatea constanta la nivelul zonelor predispuse imbolnavirii ajuta la aparitia escarei. In plus, pentru o prevenire totala a acestei boli de piele pentru bolnavul imobilizat la pat, i se vor masa zilnic zonele predispuse imbolnavirii, tocmai pentru a debloca circulatia ingreunata a sangelui. Aceste metode sunt folosite cu succes in caminele de batrani pentru rezidentii care sunt internati cu o astfel de afectiune.
In ceea ce priveste alimentatia, bolnavul trebuie sa consume zilnic alimente cu bogate substante naturale ce vor ajuta la prevenirea escarei, precum alimentele care au in compozitie vitamina C si zincul. Legumele, fructele si laptele ar trebui sa se regaseasca zilnic in alimentatia celui imobilizat.