Prima pagina Articole Sanatate Antioxidantii si rolul lor in alimentatia batranilor
Antioxidantii si rolul lor in alimentatia batranilor Imprimare Email
Marţi, 26 Februarie 2013 22:34

Auzim tot mai des acest cuvant, antioxidant, dar nu toti stiu ceea ce reprezinta. De fapt, antioxidantii sunt compusi organici sau nutrienti, care ajuta corpul sa nu produca sau sa elimine radicalii liberi.


Radicalii liberi se formeaza in urma consumului de oxigen si impiedica corpul sa se manifeste natural, ataca celulele corpului si prin aceasta se ajunge la o imbatranire prematura. De asemenea, tot radicalii liberi sunt cei care cauzeaza bolile cronice, in special la persoanele in varsta.

antioxidantii si rolul lor in alimentatie


Batranii sunt cei mai predispusi la aparitia radicalilor liberi, deoarece sistemul respirator poate avea probleme, oxigenul nu ajunge in corp in cantitatea necesara, acesta se consuma rapid si apar astfel radicalii liberi. Radicalii liberi sunt practic forme instabile de oxigen care au puterea de a ataca celulele corpului si de a le imbatrani inainte de vreme.Radicalii liberi apar cel mai des in momentul in care corpul este expus razelor ultraviolete, de aceea, vara sunt recomandate alimentele bogate in antioxidanti. Astfel, corpul primeste doza necesara de antioxidanti care anuleaza radicalii liberi din corp, eliminandu-i mult mai usor.
Corpul uman detine cativa antioxidanti proprii. Cel mai cunoscut este coenzima Q10, dar si glutionul precum si acidul alfa lipoic.
Dar acestia nu sunt de ajuns pentru ca organismul sa lupte singur impotriva radicalilor liberi, de aceea este necesar ca printr-o alimentatie corecta, corpului sa i se asigure toata gama de antioxidanti necesari in special in ingrijirea bolnavilor. Printre cei mai importanti antioxidanti de care corpul are nevoie sunt vitaminele C si E, beta-carotenii, seleniul, dar si multi alti antioxidanti.
Acestia se regasesc in alimentatia naturala, in legume si fructe, dar si unele carnuri, precum cea de peste. Toate acesteacontin cantitatea necesara de antioxidanti pentru ca organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi, a imbatranirii sau a bolilor cardio-vasculare, principalele boli care exista din cauza radicalilor liberi.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.