Accesorii si echipamente ortopedice pentru batrani
O data cu inaintarea in varsta, mobilitatea persoanelor are de suferit. Daca acestea sunt afectate si de diverse boli care le impiedica deplasarea sau chiar sunt imobilizate la pat, in ingrijirea batranilor la domiciliu sau in azile de batrani vin in ajutor accesoriile ortopedice special create pentru persoanele in varsta. In continuare vi le prezentam pe cele mai importate.
Bastoane – Bastoanele clasice sunt necesare acelor batrani care au dureri de picioare sau probleme cu echilibrul. Sunt simple, in general cu maner curbat, fie din lemn fie, acoperite cu un maner din cauciuc pentru un plus de aderenta. In partea de jos prezinta pufere pentru ca bastonul sa nu alunece la contactul cu solul.
Bastoane tripod – Sunt cele care prezinta 3 picioare de sprijin. Folosite in special de persoanele in varsta cu grave probleme locomotorii. Cele mai multe vin echipate si cu un maner de sprijin pentru cot.
Cadre de mers – Sunt in general de doua tipuri, cu doua roti si patru roti. Se folosesc de persoanele care sunt la recuperare, fie de acele persoane care au grave probleme locomotorii.
Cadre de mers cu sprijin subrat – Sunt cadre asemanatoare cu cele clasice, doar ca mai vin echipate cu doua dispozitive cu sprijin subrat pentru un plus de siguranta in deplasare.
Carje cu sprijin – Se regasesc in doua tipuri. Carja anatomica cu dispozitiv de sprijin in zona cotului si carja de sprijin pentru subrat, acestea din urma fiind folosite de catre persoanele cu grave probleme locomotorii.
Carucioare de transport – Se regasesc si acestea sub doua tipuri de actiune. Carucioare de transport cu actionare manuala, pentru acele persoane care inca mai au putere in brate si se pot deplasa singure, si carucioare de transport cu actionare electrica, persoana imobilizata nu trebuie decat sa actioneze comanda electrica a caruciorului pentru a se deplasa. Ambele modele prezinta doua dispozitive de sprijin pentru talpi.
Carucior pentru baie – Aceste dispozitive pentru batrani au special faptul ca sezutul este decupat, indepartandu-se o parte din acesta in momentul in care pacientul simte nevoia de igiena personala. In aceasta directie, caruciorul pentru baie prezinta un recipient.
Colac de sezut – Este un dispozitiv special fata de cele clasice deoarece sunt gonflabile, pentru a oferi o presiune cat mai scazuta asupra persoanelor in varsta si cu afectiuni locomotorii.
Dispozitive medicale – Din aceasta categorie fac parte garourile din latex, pungile de gheata, spray rece sau ciocane reflexie. Astfel de dispozitive sunt obligatorii intr-un azil de batrani.
Elevator hidraulic si electric – Este un dispozitiv special pentru ridicarea persoanelor imobilizate, dar si pentru mentinerea acestora. Se utilizeaza in special in camine de batrani, dar si in cabinetele medicale, pentru a usura munca asistentelor.
Inaltator WC – Este un dispozitiv asemanator cu un colac de WC, doar ca este mai inalt pentru ca persoana cu probleme locomotorii sa fie pozitionata mai usor pe WC. In plus, forma acestuia permite o siguranta suplimentara in sezut.
Maner de baie – Este un dispozitiv ce se monteaza in dreptul toaletei pentru ca persoana cu probleme locomotorii si de echilibru sa aiba posibilitatea de a se sprijini suplimentar. Intr-un camin de batrani din Bucuresti sau orice alta localitate, de obicei se vor monta mai multe astfel de dispozitive in marimi si pe inaltimi diferite.
Orteza– Este un dispozitiv de sprijinire a diferitelor zone ale corpului in caz de accidente, fracturi.Sunt orteze mobile, in special pentru zona cotului, umarului si a genunchiului, cat si orteze fixe, pentru sold si coloana vertebrala.
Perna antidecubit – Este un dispozitiv special care elimina presiunea asupra corpului unei persoane imobilizate.
Plosca pat – Este un dispozitiv folosit pentru urinarea persoanelor imobilizate la pat.
Saltea antidecubit – este o saltea speciala care se monteaza pe patul unde este asezata o persoana imobilizata. Aceasta saltea elimina din presiunea asupra corpului si previne aparitia bolilor de piele, precum escara.
Scaun WC de camera – Este un dispozitiv special in care persoana cu probleme locomotorii isi va face nevoiele in acest scaun de camera fara a fi nevoie deplasarea pana la toaleta. Se monteaza de obicei pe un cadru metalic.
Scaun de toaleta – Prezinta in partea de sezut un recipient in care persoana cu probleme motorii isi va face nevoile.
Scaun de baie – Este un scaun ce se monteaza in dreptul toaletei si prezinta in zona de sezut un decupaj special pentru persoanele cu probleme motorii.
Scooter electric – Este un dispozitiv de deplasare asemanator cu un scooter normal, doar ca scaunul este creat special pentru persoane cu dizabilitatii motorii, iar in partea centrala este spatiu pentru pozitionarea picioarelor. Sunt mai stabile si mai usor de manevrat decat scaunele electrice.