Prima pagina Articole Servicii Infiintare camin de batrani - Cod CAEN
Infiintare camin de batrani - Cod CAEN Imprimare Email
Joi, 21 Decembrie 2017 00:54

Doua dintre formele sub care poate functiona activitatea unui camin de batrani sunt asociatia si societate comerciala, alternative la ONG. Una dintre etapele premergatoare desfasurarii activitatii de ingrijire batrani este alegerea codului CAEN potrivit (CAEN - Clasificarea Activitatilor din Economia Nationala a Romaniei).

In functie de modul in care serviciile de ingrijire a batranilor sunt oferite, se pot alege coduri din Sectiunea Q - Sanatate si Asistenta Sociala.

In cazul de fata vorbim despre deschiderea de camine de batrani care ofera in general ingrijire pentru persoanele de varsta a treia cu o capacitate redusa de a se intretine sau ingriji si care necesita de cele mai multe ori supraveghere si cazare. In acest caz cel mai potrivit este “8730 Activitati ale caminelor de batrani si ale caminelor pentru persoane aflate in incapacitate de a se ingriji singure”.

Astfel, se ofera servicii de pensiune, menaj, asistenta in desfasurarea activitatilor zilnice si de cele mai multe ori asistenta medicala primara, iar cazurile dificile sau urgentele fiind asigurate de terti (unitati medicale, spitale ori medici care efectueaza vizite regulate sau la cerere).


Daca un camin are capacitatea, echipamentele medicale dar si personalul calificat pentru a oferi si ingrijire medicala de specialitate pentru batrani poate opta pentru includerea clasei “8710 Activitati ale centrelor de ingrijire medicala”.

Sunt insa cazuri in care, pe langa activitatea principala de ingrijire a persoanelor in varsta, se asigura si asistenta sociala, pentru care se alege clasa “8790 Alte activitati de asistenta sociala, cu cazare”.

O activitate secundara care poate fi desfasurata de caminele de batrani este aceea de asistenta sociala la domiciliu, fara a include cazarea varstnicului, invalidului ori a persoanei cu dizabilitati ori dificultati in a se intretine. Pentru aceste situatii, “8810 - Activitati de asistenta sociala, fara cazare, pentru batrani si pentru persoane aflate in incapacitate de a se ingriji singure” este cea mai potrivita alegere.
In general, agentiile sau institutiile cu personal calificat in ingrijirea batranilor la domiciliu aleg aceasta activitate.


Este important de retinut ca pentru infiintarea de camine de batrani se pot accesa fonduri europene pentru inlesnirea finantarii.

Nu in ultimul rand trebuie mentionat ca un camin de batrani, printre altele, trebuie sa functioneze avand autorizare sanitara de la DSP, autorizatie de mediu (ANPM), de la Primarie, sa fie autorizat ISU.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.