Prima pagina Articole Servicii Batranii din Suceava beneficiaza de un centru reabilitat cu fonduri Regio
Batranii din Suceava beneficiaza de un centru reabilitat cu fonduri Regio Imprimare Email
Duminică, 23 Februarie 2014 21:47

44 de persoane varstnice si-au gasit un nou camin, odata cu inaugurarea Centrului Rezidential pentru Batrani si Persoane cu Nevoi Speciale Geana.
Aici, conditiile de cazare sunt echivalente cu cele ale unui hotel de trei stele, iar centrul reprezinta, pentru rezidentii sai, o oaza de liniste in care sunt respectati, ingrijiti si in care se simt in siguranta.


Fundatia Umanitara Geana este o organizatie nonguvernamentala care si-a propus, inca de la infiintare, sa sprijine categoriile sociale vulnerabile: copii, tineri, persoane varstnice sau fara adapost, familii cu multi copii sau cu venituri reduse, prin oferirea de ajutoare materiale si sprijin moral pentru ca fiecare sa poata sa-si pastreze demnitatea si stima de sine.

In anul 2008, cu sprijinul Regio, Fundatia Geana a demarat un amplu proiect de sprijin pentru varstnici, prin infiintarea Centrului Rezidential pentru Batrani din comuna Vama: "Proiectul nu a avut un scop comercial, a fost o initiativa cu scop pur social derulata de fundatia noastra, in care am pus mult suflet. Primaria Vama ne-a concesionat spatiul, iar noi am dorit sa daruim ceva in schimb comunitatii din zona", ne-a povestit Minuta Istrati, coordonatorul Centrului Geana.

"Orice lucru isi are vremea lui"

Situat in comuna Vama, intre Gura Humorului si Campulung Moldovenesc, Centrul Geana este al doilea camin destinat ingrijirii si asistentei batranilor din zona. Complexul social, Pojorata, cu profil asemanator si finantat integral de stat nu mai facea fata solicitarilor.

Lucrarile de amenajare au inceput in anul 2008 si au durat doi ani. Cladirea, formata din parter, doua etaje si mansarda a fost modernizata si recompartimentata astfel: 22 camere de cazare cu cate doua paturi, vestiare, o sala - club, biblioteca, atelierul de lucru, bucataria si sala de mese. S-au amenajat spatii speciale pentru medici, consultatii, tratamente, dar si pentru personalul administrativ.
Cladirea a fost dotata cu doua ascensoare, unul pentru transport persoane, celalalt pentru marfa. Proiectul a creat 20 locuri de munca - 9 in regim part-time si 11 full-time, dintre care 4 locuri de munca pentru tineri si someri.

Conditiile de cazare sunt asigurate in regim hotelier de trei stele, cele 22 camere cu grup sanitar propriu, cu cate doi rezidenti in camera, oferind toate conditiile unui adevarat camin: caldura, apa calda permanent, mese calde, TV etc.

In perioada septembrie 2012 - septembrie 2013, 68 persoane varstnice din mai multe judete (Suceava, Bacau, Neamt, Iasi, Cluj, Dolj, Botosani, Constanta, Galati, Bucuresti, Brasov, Ilfov, Maramures etc.) au beneficiat de serviciile Centrului. In acest moment, Centrul gazduieste 44 de rezidenti, persoane autonome, dar si beneficiari cu grad de dependenta mediu sau dependenti la pat cu afectiuni cronice.

Activitati si implicare sociala

Viata sociala a locuitorilor din centru este foarte activa. Prin parteneriatele incheiate intre Centru si comunitatea locala inca din anul 2002, se ofera rezidentilor conditii favorabile pentru activitati derulate in timpul liber si socializare.

Parteneriatul cu Primaria Vama asigura accesul beneficiarilor la parcul central al comunei, Biserica Adventista, Parohiile Sfantul Nicolae si Vama ofera servicii religioase, consiliere spirituala si incurajeaza participarea la activitati culturale sau religioase in comunitate; biblioteca din localitatea Vama asigura acces la fondul de carte, revista si presa pentru beneficiarii centrului.

Rezidentii sunt vizitati foarte des de numeroase grupuri alcatuite din tineri prescolari, scolari si studenti, Centrul avand tot timpul portile deschise pentru orice institutie sau persoana fizica dornica sa acorde sprijin. Se organizeaza activitati de socializare cu elevii scolii din localitate pentru incurajarea relatiilor dintre generatii.

Se fac saptamanal vizite la manastirile din zona pentru a participa la slujbele religioase, in zilele calduroase au activitati de gradinarit, pentru ingrijirea florilor din curtea Centrului si in fiecare zi oamenii isi fac "plimbarea de dupa-amiaza" pana la parcul alaturat (aflat la marginea padurii), unde pot strange plante medicinale (muguri de brad, flori de soc, cimbrisor, coada soricelului etc).

Rezidentii organizeaza si sustin micro-recitaluri de pian sau vocal, jocuri de societate, sesiuni de dezbateri pe teme medicale (numite Pilula de Sanatate) sau participa la activitati periodice in functie de interes: miscare in aer liber, miscare in sala de sport etc.

sursa: www.ziare.com

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.