Prima pagina Articole Servicii ARMONIA I si ARMONIA II va prezinta testul MMSE, folosit pentru aprecierea deficitului cognitiv in ALZHEIMER si alte tipuri de demente
ARMONIA I si ARMONIA II va prezinta testul MMSE, folosit pentru aprecierea deficitului cognitiv in ALZHEIMER si alte tipuri de demente Imprimare Email
Marţi, 04 Februarie 2014 00:22

Sub patronajul Asociatiei “Maria Rosetti” functioneaza in Sectorul 1 doua centre rezidentiale pentru persoane varstnice – ARMONIA I si ARMONIA II. Capacitatea de cazare a fiecarui camin este de maximum 20 de persoane, ceea ce permite crearea unei atmosfere familiare intre rezidenti si da personalului posibilitatea de a acorda ingrijire si atentie sporita fiecarui pacient.


Pe blogurile caminbatrani.blogspot.ro – ARMONIA I si caminarmonia.blogspot.ro – ARMONIA II gasiti informatii referitoare la unele problemele de sanatate cu care se confrunta persoanele in varsta si, implicit, dumneavoastra, cei care va ocupati de dansii (atacul vascular cerebral, ingrijirea escarelor, testul MMSE, testul ceasului etc).
Va prezentam in continuare testul MMSE (Mini Mental State Examination), folosit pentru aprecierea deficitului cognitiv din cadrul afectiunilor neurodegenerative (dementa).
Camin de batrani Armonia 1
Testul MMSE este de obicei completat in aproximativ 10 minute si poate fi administrat in mediul clinic sau la domiciliul subiectului testat, dupa o scurta instruire.
Se asaza pacientul intr-o pozitie comoda si se stabileste o buna comunicare. Se pun intrebarile in ordinea prezentata. Se acorda cate 1 punct pentru fiecare raspuns corect. Scorul maxim este de 30 puncte.

Orietare temporala
1.    In ce an suntem?
2.    In ce anotimp suntem?
3.    In ce luna suntem?
4.    In ce data suntem azi?
5.    In ce zi a saptamanii suntem?
Orientare spatiala
1.    Unde ne aflam acum?
2.    La ce etaj ne aflam?
3.    In ce oras ne aflam?
4.    Care este numele judetului in care este acest oras?
5.    In ce tara ne aflam?
Memoria imediata
Se numesc 3 obiecte fara legatura intre ele, cu pauza de o secunda intre ele. Cereti pacientului sa le repete pe toate trei. Notati cu 1 punct fiecare cuvant repetat. Reluati testul pana cand pacientul reuseste sa repete toate cuvintele (incercati de maxim 5 ori)
1.    lamaie
2.    carte
3.    balon
Atentie si calcul mental
Pacientul trebuie sa scada in mod repetat din cifra 100, cifra 7 (5 scaderi succesive). Notati cu 1 punct fiecare scadere corecta.
1.    100-7
2.    93-7
3.    86-7
4.    79-7
5.    72-7
Memorie pe termen scurt
Va amintiti cele trei cuvinte repetate mai devreme? Notati cate 1 punct pentru fiecare cuvant repetat:
1.    lamaie
2.    carte
3.    balon

Centru rezidential pentru batrani Armonia 2

Limbaj
Notati cu un punct fiecare raspuns corect:
1.    Aratati pacientului un creion. Ce reprezinta acest obiect?
2.    Aratati pacientului un ceas. Ce repezinta acest obiect?
Repetare
Cereti pacientului sa repete o propozitie:
1.    Nu exista daca, nu exista dar.
Intelegerea unei comenzi
Cereti pacientului executarea unei comenzi triple. Notati cu un punct executarea corecta a fiecarei comenzi in parte.
1.    luati aceasta foaie de hartie in mana dreapta
2.    indoiti-o in doua si
3.    dati-mi-o inapoi cu mana dreapta
Citire
Aratati pacientului o foaie de hartie pe care scrieti cu litere mari “Inchideti ochii”. Cereti sa citeasca in gand si sa faca ce scrie pe foaie.
1.    Executati ceea ce este scris pe aceasta foaie
Scriere
Cereti pacientului sa scrie o propozitie. Nu i-o dictati, pacientul trebuie sa o scrie spontan. Notati cu un punct propozitia care contine un predicat si un subiect, corecta din punct de vedere semantic, indiferent de gramatica sau ortografie.
1.    Scrieti o propozitie, ce vreti, dar sa fie o propozitie intreaga.
Cerin?? alternativ? (dac? subiectul nu are abilit??i de citire-scriere):
Înmîneaz? pacientului o foaie cu o imagine, solicit?-i s? alcatuiasca o propozitie pornind de la acesta ?i asteapta sa formuleze cel putin o propozitie cu sens, subiect ?i predicat,
1.    Prive?te atent imaginea si pornind de la ceea ce observi alcatuieste o propozitie, orice propozitie vrei tu. (dac? subiectul alc?tuie?te o propozi?ie care are sens, subiect ?i predicat, se coteaz? cu 1p)
Copiere
Aratati pacientului o foaie de hartie pe care sunt desenate doua pentagoane care se intersecteaza, fiecare avand laturile de 2,5 cm si intrebati-l “Puteti reproduce acest desen?” Notati cu 1 punct daca toate cele 10 unghiuri sunt reprezentate si cele doua figuri se intersecteaza corect.
1.    Copiati acest desen pe foaie (2 dreptunghiuri care intersecteaza)

Interpretare

Scor MMSE

Stadiul

Caracteristici

30

Normal

Fara simptome

24-27

Tulburari cognitive initiale

Simptome mnezice

21-23

Faza usoara

Deficite mnezice 
si de gandire conturate

18-20

Faza moderata

Deficite cognitive clare

15-17

Faza marcata

Simptome cognitive 
si psihiatrice

Necesita un grad 
de asistenta

12-16

Faza severa

Necesita asistenta pentru activitati obisnuite zilnice

0-11

Faza grava

Necesita asistare institutionalizata

 

ARMONIA I - caminbatrani.blogspot.ro
TEL: 0722 30 69 74

ARMONIA II - caminarmonia.blogspot.ro
TEL: 0722 60 11 48

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.