Prima pagina Articole Sanatate Zone ale corpului predispuse la escare
Zone ale corpului predispuse la escare Imprimare Email
Sâmbătă, 16 Februarie 2013 20:54

Escara este o boala determinata de faptul ca pacientul a stat in aceeasi pozitie o lunga perioada de timp, punandu-se presiuneá constanta asupra numai anumitor zone ale corpului, iar datorita acestei presiuni si a blocarii circulatiei sangelui, apare boala de piele numita escara (ulcer de decubit).Intr-un azil de batrani personalul specializat va sti caáunei persoane imobilizata trebuie sa i se modifice pozitia constant, dar in cazul ingrijitorilor deála domiciliuáaceste informatii pot lipsi, de aceea cred ca e bine sa se aduca la cunotinta zonele care au o predispozitie certa la aparitia escarei:

  • Zona dorsala ľ aceasta este reprezentata de coate, calcaie, dar si zona omoplatilor si regiunea occipitala.áZona dorsala, caci pe spate va sta un pacient imobilizat la pat, este cea mai predispusa la imbolnavire, de aceea se recomanda amplasarea unei saltele antiescare, care va preveni aparitia acestei boli.
  • Zonaálaterala ľáreprezentata de lateralele labelor picioarelor, cat si a genunchiului. De asemenea, predispusa este si zona laterala a umarului deoarece se pune presiune crescuta in timpul sezutului, pacientul avand capul, gatul si umerii pozitionati pe o perna.
  • Zonaáventrala ľ este practic toata partea din fata a corpului pacientului. Apare in momentul in care sta pe burta si se evidentiaza in principal in zona genunchiului, a degetelor de la picioare, dar si a tamplelor. In aceste parti ale corpului, datorita contactului direct si cu presiune crescuta, escara poate aparea intr-un timp foarte scurt. Totodata, in regiunea ventrala predispuse la imbolnavirea mai sunt si soldurile.

Desi uneleázone sunt maiá vulnerabile la aparitia escarei decat altele, recomandarea specialistilor este aceea de a se modifica constant pozitia persoanei imobilizate, iar daca este cazul aplicarea de pansamente pentru escare. Indiferent ca vorbim de varstnici sau de persoane tinere exista pericolul aparitiei ulcerului de decubit. Ca in mod special in cazul persoanelor in varsta poate aparea mai repede, nu este doar intamplare.

 
Banner

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.