Prima pagina Articole Sanatate Escara, boala de piele - cauze si tratament
Escara, boala de piele - cauze si tratament Imprimare Email
Marţi, 12 Februarie 2013 21:00

Escara este o leziune la nivelul pielii care apare la persoanele ce pun presiune constanta asupra unei parti a organismului. Aceasta presiune se exercitata de obicei la persoanele imobilizate la pat, iar acestea sunt de cele mai multe ori persoane batrane. Presiunea acumulata in unele zone duce la aparitia acestor rani de piele denumite escare sau ulcere de decubit.


Prin presiunea depusa in anumite locuri ale corpului, circulatia sangelui este ingreunata, astfel ca celulele mor, pielea se imbolnaveste si apare escara. Printre cauzele care ajuta la aparitia acestui tip de boala de piele, pe langa presiunea constanta asupra unei parti din corp, se mai regasesc si frecarea pielii in zona respectiva, tratamentele cu medicamente puternice precum chimioterapia sau steroizi, deshidratarea, dar si datorita transpiratiei continue.

Escara, boala de piele - cauza si tratament


Pentru prevenirea acestei boli de piele este nevoie in primul rand de achzitionarea unei saltele antiescara speciala. Aceasta saltea fiind una moale, nu opune rezistenta mare asupra corpului celui imobilizat, impiedicand astfel aparitia escarei. De asemenea, daca se simte un oarecare disconfort datorita saltelei antiescara, se pot folosi in zonele predispuse imbolnavirii si perne speciale care sa impiedice aparitia bolii de piele.Totusi, pentru a fi in siguranta, este recomandata schimbarea de pozitie a pacientului de cateva ori pe zi. Desi salteaua nu opune rezistenta, totusi circulatia sangelui in anumite zone tot este ingreunata, incat exista pericolul aparitiei ulcerului de decubit.
Totodata, se recomanda schimbarea lenjeriei pacientului ori de cate ori acesta transpira, deoarece umiditatea constanta la nivelul zonelor predispuse imbolnavirii ajuta la aparitia escarei. In plus, pentru o prevenire totala a acestei boli de piele pentru bolnavul imobilizat la pat, i se vor masa zilnic zonele predispuse imbolnavirii, tocmai pentru a debloca circulatia ingreunata a sangelui. Aceste metode sunt folosite cu succes in caminele de batrani pentru rezidentii care sunt internati cu o astfel de afectiune.

In ceea ce priveste alimentatia, bolnavul trebuie sa consume zilnic alimente cu bogate substante naturale ce vor ajuta la prevenirea escarei, precum alimentele care au in compozitie vitamina C si zincul. Legumele, fructele si laptele ar trebui sa se regaseasca zilnic in alimentatia celui imobilizat.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.