Prima pagina Articole Sanatate Sindromul metabolic si pierderile de memorie la batrani
Sindromul metabolic si pierderile de memorie la batrani Imprimare Email
Marţi, 15 Februarie 2011 13:42

Potrivit unui studiu recent, persoanele in varsta care prezinta simptomele specifice sindromului metabolic (circumferinta mai mare a taliei, hipertensiune arteriala, etc) sunt predispuse riscului crescut de pierdere a memoriei.

Factorii de risc in cazul sindromului metabolic sunt: hipertensiunea arteriala, grasimea excesiva in zona abdominala, numarul mare de trigliceride, glicemie ridicata, HDL (colesterolul "bun") scazut si riscul crescut de atac de cord.


La realizarea studiului au participat 7.087 persoane, in varsta de peste 65 de ani. Dintre voluntarii testati, 16% au fost diagnosticati cu sindromul metabolic. Participantiilor la studiu le-a fost testate: memoria, memorie vizuala si fluenta conversationala.

Rezultatele cercetarii au aratat ca persoanele diagnosticate cu sindrom metabolic sunt cu 20% mai predispuse la declin cognitiv, conform testului de memorie, si, cu 13% la declin cognitiv, in ceea ce priveste memoria vizuala. Nivelul crescut al trigliceridelor si colesterolul HDL scazut au fost corelate scorurilor slabe obtinute la testele de memorie iar prezenta diabetului a fost corelata scorurilor mici obtinute la testele de memorie vizuala, respectiv de fluenta a vorbirii.

"Studiul efectuat de echipa noastra ofera noi informatii despre sindromul metabolic si efectele pe care le are acesta si factorii care il determina asupra sanatatii cognitive a individului... Rezultatele pe care le-am obtinut sugereaza ca un bun management al sindromului metabolic poate incetini procesul de deteriorare a memoriei corelat cu inaintarea in varsta si poate amana instalarea dementei", a declarat coordonatorul studiului Christelle Raffaitin.

sursa: medicpentrutine.ro

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.