Prima pagina Articole Sanatate Evolutia bolii Alzheimer
Evolutia bolii Alzheimer Imprimare Email
Luni, 31 Ianuarie 2011 21:46

Evolutia bolii Alzheimer este impartita in mod conventional in trei faze.

Faza initiala este caracterizata de: pierderea orientarii, pierderea capacitatii de a initia anumite activitati, neadaptarea la situatii noi si nefamiliare, reactii intarziate si capacitate de memorare incetinita, tulburari de judecata (decizii gresite), dificultati in utilizarea banilor, tulburari de dispozitie afectiva, iritabilitate, neliniste.


In faza intermediara a bolii Alzheimer apar: probleme in recunoasterea persoanelor familiare, dificultati la citit, scriere si calcul, probleme de gandire logica, tulburari de dispozitie accentuate, pierderea orientarii temporale, suspiciuni nejustificate, idei de persecutie, necesitatea unei supravegheri si ingrijiri permanente.

In faza avansata (tardiva)
pacientii nu-si mai amintesc ca trebuie sa se spele, sa se imbrace, sa mearga la toaleta. Bolnavii de Alzheimer pierd in aceasta faza abilitatea de a mesteca alimentele, de a inghiti, uita ca au mancat deja si pretend sa li se serveasca din nou masa, au dificultati de mers si in pastrarea echilibrului, prezinta stari de agitatie, isi pierd capacitatea de a comunica prin cuvinte si nu mai au control al vezicii urinare sau intestinal (incontinenta pentru urina si fecale).

In timpul perioadei tardive a bolii Alzheimer, bolnavii devin mai predispusi la alte afectiuni. In anumite cazuri pot aparea crize. Moartea apare ca o complicatie a pneumoniei datorita imobilizarii la pat. O persoana afectata de boala Alzheimer traieste in medie 8-10 ani de la aparitia primelor simptome, daca nu intervin alte cauze intercurente de moarte.

Pana in prezent nu se cunosc mijloace sigure de prevenire a dementei de tip Alzheimer. Se studiaza posibilitatea ca anumite masuri sa reduca riscul de aparitie a bolii sau sa intarzie dezvoltarea ei. Se pare ca mentinerea unei activitati intelectuale continue ar diminua riscul de imbolnavire. Anumite activitati ca, cititul cu regularitate, rezolvarea rebusurilor, mersul la teatru sau la concerte, participarea la activitati sociale sunt de recomandat persoanelor dupa iesirea la pensie. Urmarirea indelungata a emisiunilor de televiziune ar avea efect daunator.
Se recomanda suficienta miscare, alimentatie rationala cu o cantitate ridicata de legume si fructe bogate in vitamina C in combinatie cu administrarea unor doze ridicate de vitamina E (cu efect antioxidant), renuntarea la fumat, etc.

Boala Alzheimer are tendinta de a evolua lent. Este indicat consultul medical de urgenta cand simptome precum scurtarea atentiei, tulburarile de memorie sau halucinatiile se instaleaza destul de rapid, in interval de ore sau zile, cand apare o schimbare brusca de comportament sau simptomele se inrautatesc brusc.
Desi nu exista inca un tratament eficace care sa vindece boala Alzheimer, o serie de mijloace sunt folosite pentru a imbunatati calitatea vietii bolnavului si a-i mentine pe cat posibil activitatea in familie si societate sau chiar in camine de batrani pentru bolnavi de Alzheimer.

Majoritatea pacientilor cu Alzheimer sunt ingrijiti la domiciliu de membrii familiei sau de prieteni. Ingrijirea unei persoane cu Alzheimer poate fi un lucru epuizant atat din punct de vedere fizic, cat si emotional, dar exista modalitati de a face mai usoara aceasta perioada de ingrijire.
Una dintre cheile catre succes este reprezentata de educarea ingrijitorului sau infirmiereipentru ingrijirea bolnavilor de Alzheimer. Pot fi luate masuri pentru a maximiza abilitatile restante ale bolnavului, pentru a stapani problemele ce apar pe parcurs si a imbunatati calitatea vietii bolnavului de Alzheimer.
In cazul ingrijirii unui bolnav cu Alzheimer, scopul este de a mentine sanatatea si siguranta pacientului. Un mediu sigur, alimentatie corespunzatoare, somn regulat, igiena corespunzatoare si rezolvarea prompta a altor afectiuni medicale sunt importante pentru binele general al pacientului.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.