Prima pagina Articole Sanatate Osteoporoza la varsta a treia
Osteoporoza la varsta a treia Imprimare Email
Marţi, 09 Iulie 2013 23:26

Osteoporoza este o boala a batranetii si se caracterizeaza prin scaderea densitatii minerale osoase, alaturi de afectarea structurii osoase trabeculare, ceea ce va duce in cele mai multe dintre cazuri la fracturi ale osului la cel mai mic traumatism. Aceasta boala apare oarecum in mod natural, o data cu inaintarea in varsta a oricarei persoane, iar pentru a preveni sau intarzia aparitia bolii se recomanda activitate fizica zilnica.

Peste un sfert din populatia trecuta de 50 de ani este afectata de osteoporoza, dar femeile sunt predispuse mult mai usor, in special cele aflate la menopauza. De asemenea, sunt predispuse imbolnavirii cu osteoporza majoritatea batranilor de peste 65 de ani, cat si persoanele cu activitate fizica insuficienta, cele care au o greutate a corpului mult prea mica sau au o lipsa de calciu alimentar.

Desi se incearca mai multe metode de depistare a osteoporozei, diagnosticul se poate pune cel mai sigur prin densiometrie, care se poate face prin tomografie computerizata cantitativa, prin absortiometrie duala sau densiometria ultrasonica.

Pentru a se stopa din evolutia boli, persoanele bolnave de osteoporoza trebuie sa evite pe cat posibil fracturile, alunecarile si impactul cu solul sau alte suprafete dure. De asemenea, bolnavul trebuie sa aiba o activitate fizica constanta.

Tratarea bolii este posibila, dar nu se bazeaza doar pe o anumita directie, ci trebuie indeplinite 3 conditii, tratamentul cu medicamente, alimentatie bogata in calciu si vitamina D si exercitiile fizice corespunzatoare osteoporozei.

Alimentatia bogata in calciu este necesara pentru edificarea osului, dar nu se poate realiza absorbtia de calciu in os daca nu exista si cantitatea necesara de vitamina D.
In ceea ce priveste activitatea fizica, nu orice se poate realiza, ci sporturi precum baschet, volei sau jogging. Activitatea fizica este stabilita in functie de stadiul bolii si de varsta persoanei.

Medicamentatia este si aceasta specifica osteoporozei si se compune din: substitutie hormonala, bofosfonati, calctonina, parathormoni, modulatori selectrivi de receptori estrogenici. De asemenea, si medicamentatia se recomanda in functie de stadiul bolii, de varsta persoanei si de efectele adverse care pot aparea.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.