Prima pagina Articole Sanatate Cataracta senila
Cataracta senila Imprimare Email
Marţi, 09 Iulie 2013 23:19

Cataracta senila este o afectiuna a globului ocular ce apare la persoanele in varsta. Cele mai expuse persoane sunt cele de peste 60 de ani. Cataracta este reprezentata prin opacifierea cristalinului, o parte transparenta a ochiului, ce are rolul de a focaliza lumina pe retina. Pentru ca ochiul sa perceapa o imagine clara, cristalinul nu trebuie sa-si piara din transparenta.


Principalul factor de risc pentru aparitia cataractei este inaintarea in varsta, dar si altele, printre care diabetul zaharat, fumatul excesiv, radioterapia, tratamentul cortizonic sau expunerea la ultraviolete.

Boala nu avanseaza in acelasi timp la ambii ochii, iar efectele bolii nu sunt concomitente. In prima faza vederea batranului de la distanta este un pic in ceata, si, in acelasi timp, se observa o imbunatatire a vederii de aproape. Cu timpul insa atat vederea de aproape, cat si de la distanta, se inrautateste.
Pentru a se diagnostica cu certitudine aparitia cataractei la varstnici, este nevoie de un consult amanuntit, care sa cuprinda evaluarea acuitatii vizuale, observata tensiunea oculara, cat si un examen biomicroscopic.
Simptomele care apar la persoanele afectate de cataracta sunt in special tulburarea vederii, o vedere incetosata si neclara, insuportabilitatea luminii sau vedere dubla in multe cazuri.

Evolutia cataractei se realizeaza relativ lent. Pentru inceput, batranii bolnavi de cataracta nu sunt nevoiti sa se opereze pentru a indeparta cristalinul afectat, ci este indicat sa se foloseasca ochelari cu schimbarea lentilei dupa o anumita perioada si doar in momentul in care evolutia bolii a ajuns la un stadiu inaintat sa se realizeze inlocuirea cristalinului natural cu un cristalin artificial.
Tratarea eficienta a cataractei aflata in stadiu avansat se face numai prin interventii chirugicale. In urma interventiei chirurgicale se va indeparta cristalinul natural, care a avut de suferit in urma cataractei. Cristalinul natural este inlocuit cu un cristalin artificial, numit in domeniu de specialitate implant intraocular. In decurs de o luna de la implant se continua un tratament cu picaturi speciale.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.