Prima pagina Articole Sanatate Stadiile escarelor: Stadiul 1 - pielea este rozalie sau rosie
Stadiile escarelor: Stadiul 1 - pielea este rozalie sau rosie Imprimare Email
Duminică, 10 Martie 2013 19:48

Escara este o boala ce apare in primul rand la persoanele in varsta care au un stadiu de invaliditate ridicat, astfel ca nu se mai pot misca fara ajutorul unei alte persoane. Presiunea care apasa in unele zone face ca circulatia sangelui sa devina tot mai grea si astfel stratul de piele sa aiba de suferit.
Escara este cunoscuta ca avand 4 stadii de afectare a pielii, iar pentru fiecare din aceste stadii sunt cateva aspecte care trebuiesc urmarite pentru indepartarea bolii de piele.

Stadiul 1 al escarelor

In primul stadiu de al imbolnavirii pielii se poate recunoaste la cel afectat faptul ca pielea este de culoare rozalie sau rosie, iar aceasta culoare persista chiar daca pozitia corpului a fost schimbata. Din acel moment se trece la tratarea escarei.
In primul rand trebuie indepartata presiunea de pe zona afectata, practic, corpul celui imobilizat nu va mai sta in pozitia ce i-a adus imbolnavirea pielii. Dupa schimbarea pozitiei celui bolnav se trece la igienizarea zonei afectate.
Igenizarea se poate face cu doua solutii. Una dintre solutii, reprezentad un tratament naturist, anume, o solutie salina care va regenera pielea afectata, mentinand in acelasi timp pielea curata.
O a doua metoda de igenizare a zonei bolnave se va face prin turnarea unui sapun lichid intr-un recipient cu apa, apoi se va inmuaia un prosop, urmand a se sterge usor fara a se pune presiune suplimentara pe zona care prezinta simptome severe a escarei. Aceasta igienizare a zonei afectate se va realiza zilnic pana ce boala de piele se va indeparta. Durata de recuperare medicala la batrani fiind una mai indelungata.Din momentul descoperirii bolii se va avea in vedere si alimentatia pacientului. Intr-un centru de ingrijire batrani, personalul calificat va sti ce alimente sunt necesare pentru ca boala pacientului sa nu se agraveze, ba chiar sa se vindece. Pentru cei care nu sunt specializati, mentionam faptul ca persoana imobilizata la pat va avea nevoie de hrana care sa aiba in compozitia ei cat mai multe proteine si vitamine, in special vitamina C, zinc, cat si calorii. Acestea vor ajuta la revenirea la normal a suprafetei de piele afectata.
Aparitia aceste boli de piele intr-o anumita zona, este un indiciu ca si alte zone pot fi afectate de escara daca nu se iau masurile necesare. De aceea este recomandat ca schimbarea pozitiei corpului sa se faca de cat mai multe ori pe durata unei zile. De asemenea, corpul persoanei imobilizate poate fi repozitionat chiar si noaptea in somn pentru a preveni aparitia escarei si in alte zone. Atunci cand se va realiza modificarea pozitiei pacientului, trebuie sa se faca in asa mod incat pielea acestuia sa nu se atinga de lenjerie mai ales in zona afectata. Daca se va ajunge la frecarea corpului de lenjerie, exista posibilitatea ca boala sa se agraveze intr-un mod mult mai alert.
Daca se constata ca exista posibilitatea aparitiei escarei si in alte zone decat in zona deja afectata, este recomandat sa se achizitioneze o saltea speciala antiescara. Aceasta, datorita modalitatii in care a fost conceputa, nu pune presiune pe corp, ci doar il sprijina. Daca nu este posibila achizitionarea unei saltele antiescare, atunci se pot folosi alte produse pentru prevenirea si tratarea escarelor, care nu opun rezistenta.
Daca se urmeaza un tratament corect zi de zi, primul stadiu al escarei va fi indepartat in maxim 60 de zile din momentul aparitiei.

Nota: Informatiile prezentate nu tin locul unui consult la un medic specialist. Tratamentul este unul individual, recomandat numai de catre persoane specializate.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.