Prima pagina Articole Noutati Din trei spitale desfiintate in Alba, doar unul a devenit azil de batrani
Din trei spitale desfiintate in Alba, doar unul a devenit azil de batrani Imprimare Email
Luni, 23 Ianuarie 2012 02:00

Spitalul din Baia de Aries trecut „pe tusa“ de Ministerul Sanatatii este singura unitate medicala desfiintata care a fost transformata in azil de batrani. Pentru inceput, „oferta“ Primariei este de cazare gratuita, timp de trei luni.

Centrul de Sanatate de la Baia de Aries a fost trecut de la 1 aprilie 2011 pe linie moarta, alaturi de cele din Ocna Mures si Zlatna. Ministrul Sanatatii a promis atunci ca toate vor fi transformate in scurt timp in azile pentru persoane varstnice. Numai ca, in teren lucrurile nu s-au urnit asa repede cum a gandit ministrul. Lucrarile de amenajare a viitorului azil din Baia de Aries au inceput abia in iulie.Finantare pentru 30 de paturi
„In cadrul centrului social de la Baia de Aries este aprobata finantarea pentru 30 de paturi. Practic, se aloca lunar 1.500 de lei pentru fiecare varstnic cazat aici. Beneficiarii primesc trei mese pe zi si sunt monitorizati din punct de vedere social si medical. Varstnicii au acces la apa menajera in camera, ca mobilier exista cate o masa, noptiere, dulapuri, ca sa fie cat mai apropiat de conditiile de acasa. “, a explicat Gheorghe Bora, primarul din Baia de Aries.

Trasformarea fostului spital in azil de batrani este sinonima si cu reangajarea personalului medical. „In total, au fost reincadrati 15 oameni: sef de centru, medic, asistent medical, asistent social, masseur, contabil, administrator, trei infirmiere, tot atatia ingrijitori si doi muncitori“, a mai completat primarul.

Pentru inceput, „oferta“ Primariei este de cazare gratuita, timp de trei luni. Ulterior, varstnicii ar urma sa plateasca lunar pentru serviciile oferite 60 la suta din valoare pensiei. Pana acum, in fostul spital functiona doar un centru de permanenta, unde activeaza opt medici de familie si tot atatia asistenti medicali din oras. Cadrele medicale asigura practic asistenta medicala primara.

Aparatura medicala sub cheie

In Alba au fost desfiintate de Ministerul Sanatatii, de la 1 aprilie 2011, si spitalele din Ocna Mures si Zlatna. Ambele erau planificate pentru transformarea in centre sociale. Numai ca, autortitatile locale nu au facut primul pas: nu le-au desfiintat prin hotarare de consiliu local.Ministerul Sanatatii dadea la acea vreme asigurari ca aparatele medicale din unitatile desfiintate vor fi transferate in cele functionale. Numai ca, de atunci aparatura medicala functionala a fost lasata pe „tusa“. La spitalul din Ocna Mures zace sub lacat aparatura de aproximativ 500.000 de lei, potrivit primarului, care in mare parte a fost cumparata cu bani de la bugetul local.

Aparatura medicala performanta detine si Spitalul din Zlatana, mai ales pe segmentul de radiologie, in valoare de aproximativ 100.000 lei, cumparata prin Banca Mondiala. Nu poate fi mutata in alt spital fara acordul Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

sursa: www.adevarul.ro

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.