Prima pagina Articole Noutati Fumatul la varsta a treia, risc sporit de pierdere a memoriei
Fumatul la varsta a treia, risc sporit de pierdere a memoriei Imprimare Email
Marţi, 22 Februarie 2011 19:05

Conform unui nou studiu, varstnicii care fumeaza sunt in pericol de a-si pierde functiile cognitive mai repede, materia lor cenusie deteriorandu-se intr-un ritm mai rapid decat in cazul nefumatorilor de aceeasi varsta.

"Una dintre principalele descoperiri ale studiului este aceea ca seniorii care au renuntat la fumat pe durata cercetarii au prezentat o scadere a numarului de celule cerebrale mai mica si si-au pastrat functiile intelectuale pe o perioada mai lunga de timp, decat aceia care au continuat sa fumeze. Dupa o perioada de aproximativ doi ani de la renuntarea la fumat, participantii prezentau o rata a declinului memorie similara celei a persoanelor care nu fumasera niciodata", a declarat prof. Osvaldo Almeida, coordonatorul studiului de la Universitatea Western Australia (Australia).

Functiile cognitive includ gandirea, memoria si procesele care ne permit sa invatam lucruri noi si sa intelegem ceea ce ni se spune. "La varsta a treia, accelerarea pierderii memoriei este un motiv suficient de bun pentru a renunta la fumat", a adaugat Almeida.

La studiu au participat circa 330 de persoane, cu varsta peste 68 de ani.

sursa: medicpentrutine.ro

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.