Prima pagina Articole Noutati Germania isi "exporta" batranii in Polonia, din cauza costurilor ingrijirii
Germania isi "exporta" batranii in Polonia, din cauza costurilor ingrijirii Imprimare Email
Luni, 16 Septembrie 2013 16:06

Practica de a trimite batranii in Polonia a devenit un trend in Germania, un important ziar local din Munchen comparand situatia cu practica unor tari de a-si exporta deseurile, transmite Bloomberg.

Tot mai multe familii considera insa ca Polonia reprezinta cea mai buna varianta pentru a asigura batranilor o ingijire de calitate la costuri rezonabile, aproape imposibil de gasit in Germania.


Potrivit unui sondaj efectuat de TNS Emnid, unul din cinci germani ar fi dispus sa apeleze la un centru de ingrijire din strainatate.

Ingrijirea batranilor, de aproape de trei ori mai scumpa in Germania fata de Polonia


Migratia batranilor germani reprezinta unul dintre primele efecte vizibile ale unei probleme de proportii globale. Organizatia Natiunilor Unite estimeaza ca numarul persoanelor cu varsta de peste 60 de ani se va tripla pana in 2050, la aproape 2 miliarde, odata cu scaderea natalitatii, cresterea duratei medii de viata si imbatranirea generatiei concepute dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.Totodata, costurile ingrijirii batranilor devin prohibitive chiar si in tari cu un sistem solid de transferuri sociale, precum Germania. Cheltuielile alocate de germani ingrijirii pe termen lung a batranilor vor creste de la 1,4% din PIB in prezent la 3,3% din PIB pana in anul 2060, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Familiile germane care apeleaza la centre de ingrijire din Polonia sustin ca facilitatile de acest tip din Germania ofera servicii inferioare, desi percep tarife mult mai ridicate, chiar si de trei ori mai scumpe. Singura problema este distanta, care ingreuneaza vizitele.

Proprietarii unui complex de ingrijire a batranilor din statiunea poloneza de ski Szklarska Poreba estimeaza ca numarul rezidentilor germani se apropie de jumatate din capacitatea de cazare. Batranii sunt cazati in vile de lux, unde au parte de ingrijire permanenta si sedinte de terapie.Astfel de servicii costa in Polonia pana la 1.200 de euro pe luna, fata de 3.250 euro in Germania. Sistemul social din Germania poate subventiona pana la 1.550 euro din costul ingrijirii la un centru din tara, sau pana la 700 de euro in afara granitelor. Diferenta trebuie asigurata din pensie, sau de catre familie.

Germania va avea pana in 2050 una dintre cele mai imbatranite populatii din lume, alaturi de Japonia, Coreea de Sud si Italia, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), care estimeaza ca numarul persoanelor cu varsta peste 80 de ani va depasi, in aceste state, 15% din locuitori.

sursa: business24.ro

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.