Prima pagina Articole Varsta a treia Bucuresti: Azil de lux pentru batranii vioi si cu bani
Bucuresti: Azil de lux pentru batranii vioi si cu bani Imprimare Email

Primaria sectorului 2 a deschis un azil de lux pentru pensionarii bogati, care vor plati cel mult 1.800 lei pe luna pentru un loc. Azilul va adaposti doar batranii sanatosi si vioi, care nu necesita ingrijiri medicale, precizeaza ziarul Gardianul de vineri.

Azilul a fost inaugurat joi si este primul centru de lux pentru pensionari, in conditiile in care exista o criza acuta de camine destinate batr?nilor fara case si pentru care edilii nu au gasit inca solutii.

Tarifele Centrului Rezidential "Speranta" sunt mari, insa reprezentantii primariei spun ca pretul este cu mult mai mic decat cele dintr-un azil privat. Astfel, un loc intr-o camera cu patru paturi costa 1.300 lei pe luna, intr-o camera cu doua paturi pretul este de 1.600 lei, iar pentru un loc intr-o camera cu un singur pat un pensionar va plati 1.800 lunar.


Proiectul a fost pus in practica pentru ca exista persoane care isi pot permite, fie din pensie, fie din ajutorul copiilor, sa isi plateasca un loc la un astfel de centru. Cei care au pensii ceva mai mari nu pot obtine un loc la un centru social din simplul motiv ca nu se incadreaza in limita venitului. Acestia erau trimisi pana acum la centrele private, dar acolo preturile incep de la 3.800 lei si nu si-ar fi permis, a declarat directorul de relatii publice al Primariei sectorului 2, Mariana Georgescu.

Batranii trebuie sa indeplineasca anumite criterii pentru a locui la Centrul Rezidential "Speranta". Un prim criteriu se refera la situatia materiala a pensionarului, sau a sustinatorului legal al acestuia, care trebuie sa ii permita sa plateasca tariful lunar de cazare. Pe de alta parte, potrivit reprezentantilor centrului, o conditie esentiala este si starea de sanatate. Desi cladirea dispune de toate facilitatile pentru persoanele care se deplaseaza in carucior, carje sau cadru, la selectarea persoanelor varstnice ce pot fi cazate vor fi acceptati doar batranii care se incadreaza intr-un grad scazut de dependenta.

Aceasta intrucat asistenta si ingrijirea pensionarilor cu handicap motoriu ar solicita personal specializat, ceea ce ar spori cu mult costurile centrului. Totodata, vor fi admise numai persoanele care au implinit varsta legala de pensionare. O alta conditie este aceea ca pensionarul sau sustinatorul legal al acestuia sa aiba domiciliul in sectorul 2.


Deja 15 din cele 60 de locuri ale centrului sunt ocupate. O parte dintre pensionarii gazduiti are pensia suficient de mare pentru a-si achita cazarea, cei mai multi insa sunt ajutati de copii sau rudele plecate in strainatate.

Ioana Chirvase, fosta contabila si cel mai varstnic locatar al centrului, a declarat ca si-a vandut apartamentul si cu o parte din bani si-a ajutat copiii si restul i-a pastrat pentru a-si plati cheltuielile de la centru. Femeia la 92 de ani care are o energie si o vitalitate de invidiat, se declara multumita de serviciile de la "Speranta".

O alta locatara a centrului, Anica Ionescu, fost geograf, este multumita de conditiile oferite cu partide de rummy si carti pentru a nu se plictisi sau terapia ocupationala. Desi este multumita de traiul din azil femeia, avand in vedere ca toata viata a calatorit, a urcat pe munti, si-ar dori mai mult sa iasa mai des, sa mearga la spectacole sau la teatru, sa iasa in aer liber.

Dupa o viata de munca, locatarii de la "Speranta" isi petrec timpul desenand, plimbandu-se pe culoarele cladirii sau prin curte, uitandu-se la televizor sau asambland piese lego.


sursa: www.ziare.com

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.